Promocija Poti miru in njenega zaledja

Tatjana Šalej Faletič
Objavljeno: 30. 10. 2020

Pot miru je v zadnjih letih ne le pri nas, ampak tudi v evropskem prostoru postala prepoznana blagovna znamka, ki z ohranjanjem spominov na dogodke iz prve svetovne vojne opozarja na mir in spravo med različnimi narodi. Za razvoj te blagovne znamke je zagotovo najbolj zaslužna Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«, ki si v sodelovanju z občinami, pa tudi Kobariškim muzejem, Tolminskim muzejem, Posoškim razvojnim centrom in drugimi institucijami v Posočju ter regiji, že vrsto let prizadeva pridobiti dodatna sredstva za nadgradnjo in razvoj Poti miru vse od Alp do Jadrana.

V želji, da se dediščina soške fronte, ki jo najdemo ob nekdanji frontni črti v dolini Soče in na Goriškem, poveže in razširi še na območje zaledja (del Gorenjske in Vipavske doline ter območje občin Cerkno, Idrija in Logatec), se je združila peterica lokalnih akcijskih skupin LAS Dolina Soče, LAS Gorenjska košarica, LAS s CILjem, LAS Vipavska dolina in LAS v objemu sonca. Z njihovo pomočjo je nastal projekt sodelovanja Pot miru – dediščina prve svetovne vojne, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

»Res sem vesela, da mi je bilo dano druženje s poznavalci te tematike. Njihov zanos me je pritegnil do te mere, da sem laično začela še sama brskati po tej stoletni dediščini. In tako je naneslo, da sem se ob tem nehote izobraževala,« nam je zaupala spremljevalka udeležencev strokovnih ekskurzij Sandra Kemperle, sicer na LAS Dolina Soče odgovorna za projekte, sofinancirane iz ESRR. Čeprav je ta tematika, kot je dejala, prej ni nikoli pretirano navdihovala, saj je bil priokus gorja iz tistih časov premočan, daje »vsa ta na novo urejena in iz rok pozabe iztrgana dediščina prve svetovne vojne, da človeku za misliti. Ko ugotoviš, v kakšnih razmerah so se znašli takratni vojaki in kakšno žalostno življenje jim je bilo dano, se začneš ob tem nehote zavedati sreče, ki jo imaš, ker živiš v miru.« Kot je še dodala, je skupen cilj petih LAS povezava posameznih, s prvo svetovno vojno povezanih urbanih središč. S pomočjo skupnega projekta se niso večale le njihova lokalna identiteta, prepoznavnost, privlačnost in urejenost, ampak so se ob tem iskale tudi možnosti vključevanja ranljivih skupin.

Na območju LAS Dolina Soče se je s pomočjo omenjene fundacije v okviru projekta:
• izvedlo izobraževanje za mlade na osnovah šolah v Bovcu, Kanalu, Kobaridu in Podbrdu;
• izpeljalo dve strokovni izobraževanji na temo prve svetovne vojne, in sicer v Kanalu in Kobaridu;
• organiziralo strokovni ekskurziji na območjih sodelujočih LAS, kjer so vodniki in ponudniki predstavili • dediščino soške fronte in njenega zaledja;
• izdelalo študijo o dediščini soške fronte v urbanih središčih;
• pripravilo delavnico na temo prihodnosti interpretativnih programov, vezano na čas prve svetovne vojne;
• izdelalo trganko Pot miru z zaledjem;
• nabavilo promocijski material.

Projektni partnerji bodo v novembru za območja doline Soče, Goriške, del Gorenjske in občin Cerkno, Idrija ter Logatec na Facebooku izvedli tudi promocijo Poti miru in njenega zaledja.