Živahno dogajanje na Mostu na Soči

admin
Objavljeno: 24. 09. 2020

Turistično društvo (TD) Most na Soči je v sodelovanju z Občino Tolmin, Zavodom za kulturo, šport in mladino Tolmin, Krajevno skupnostjo (KS) Most na Soči ter Turistično zvezo Gornjega Posočja letošnje poletje na Mostu na Soči obogatilo s 24 kulturno-zabavnimi in filmskimi dogodki. Od tega je bilo devet prireditvenih večerov sofinanciranih v okviru projekta Razvoj turizma na Mostu na Soči, ki ga je tolminska občina v vlogi vodilnega partnerja pridobila v sodelovanju z omenjenim društvom na javnem pozivu lokalne akcijske skupine LAS Dolina Soče, ki deluje pod okriljem Posoškega razvojnega centra.

»V sklopu druge faze projekta smo uspešno izpeljali dva, pilotno izvedena programa. Prvi, ki smo ga poimenovali Zvoki z jezera, je pričaral šest zanimivih glasbenih večerov, drugi, Oder jezero, pa je postregel s tremi gledališkimi predstavami,« je pojasnil Aljoša Križnič, predsednik TD Most na Soči. Predvidoma na pomlad prihodnje leto bodo organizirali še tretjo, sicer nekoliko manjšo pilotno prireditev, s katero bodo skušali popestriti dogajanje v kraju in k udeležbi pritegniti različne generacije.

Po besedah člana TD Most na Soči Rada Taljata, so se prireditve začele odvijati konec julija, takoj ko so pridobili ustrezno soglasje s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in so trajale do konca avgusta. »Povprečno od 50 do 150 obiskovalcev je bilo navdušenih nad romantičnim prizoriščem ob Vodni hiši in pestrostjo ter kakovostjo izbranih izvajalcev. Seveda so poslušalce posebej pritegnili naši uveljavljeni glasbeniki: Zoran Predin, Neisha in Slavko Ivančič. Priložnost nastopa pa so med drugim dobili tudi domači izvajalci, med katerimi so s svojimi koncerti še posebej navdušili Jazz punt big band, Eclipse in Johnny Bravo. Velik potencial je pokazalo tudi izvedeno srečanje orkestrskih izvajalcev džeza, ki bi lahko postalo tradicionalno,« je prepričan Taljat. Ob tem je spomnil tudi na prispevek Kinogledališča Tolmin, ki jev ta namenpriskrbelo štiri zanimive in aktualne filme, medtem ko so z odrskimi predstavami občinstvo navdušile tudi amaterske gledališke skupine.

Po oceni organizatorja med obiskovalci niso bili zgolj domačini, ampak so dogodki pritegnili pozornost tudi mnogih turistov, ki so v tem času zapolnili vse nočitvene kapacitete v kraju in širši okolici. »Med drugim se je izkazalo, da bi bilo osrednje poletno dogajanje na Mostu na Soči in v Tolminu v prihodnje smiselno povezati v celoto in tako obiskovalcem omogočiti še več pestrosti. Mogoče bi veljalo razmisliti, da bi na prireditvenem prostoru postavili tudi rezervno pokrito prizorišče, ki bi prišlo v poštev v primeru slabega vremena,« je še razmišljal Rado Taljat.

In če se vrnemo nazaj k zgoraj omenjenemu projektu, naj povemo, da ta s svojimi pilotno izvedenimi kulturnimi programi ni prispeval zgolj k popestritvi poletnega dogajanja. S projektnim denarjem so prijavitelji poskrbeli za novo celostno grafično podobo, nabavili promocijski material, izdelali strategijo turističnega razvoja na Mostu na Soči ter vzpostavili novo spletno stran TD Most na Soči. Poleg naštetega so nabavili tudi prireditveno opremo: prireditveni šotor, prikolico, stojnice, ozvočenje, projektor, prenosni računalnik itd.

Za izvedbo projekta so bili, kot je dejal predsednik TD Most na Soči, najbolj zaslužni člani. Pri tem je še posebej izpostavil Gašperja Jesenška, ki je izpeljal celotno prijavo na projekt in koordinacijo ter Jerneja Vouka za pomoč pri izvedbi in organizaciji pilotnih prireditev. »Nepogrešljivi členi pa so bili tudi vodja oddelka za gospodarstvo na Občini TolminJanja Bičič, predstavnica LAS Dolina Soče Sandra Kemperle iz Posoškega razvojnega centra ter ekipa KS Most na Soči z Matejem Loncnerjem na čelu. Za izvedbo delavnic gre po njegovih besedah zahvala Davidu Štulcu Zorniku, za izdelavo strategije Razvoja turizma na Mostu na Soči pa Barbari Jesenšek Podpečan. »Velikokrat so strategije dokumenti, ki predstavljajo le mrtve črke na papirju. Mi pa smo strategijo zastavili tako, da je to živ dokument, ki se bo vsako leto evalviral, se pravi dopolnjeval in spreminjal glede na potrebe, ki se bodo takrat pokazale kot smiselne in uresničljive. Vanjo smo prek delavnic vključili vse generacije ljudi, ravno tako pa tudi društva, podjetnike, skratka vse deležnike, ki živijo ali se ukvarjajo s turizmom na Mostu na Soči in okolici,« je še povedal Aljoša Križnič.

Čeprav takšni in podobni projekti terjajo veliko angažiranja in energije posameznikov, pa na koncu vedno odtehta zadovoljstvo ob uspešno opravljenem delu. Verjamem, da se bo ta mera še pomnožila, ko bodo prijavitelji ob zaključku projekta prejeli obljubljeni prispevek nepovratnih sredstev v vrednosti okoli 58.500 evrov, ki jih bosta za uspešno izveden projekt prispevali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Tatjana Šalej Faletič