Tatjana Šalej Faletič

Zadišale so okusne jedi iz drobnice, sirotke in skute

Objavljeno: 08. 12. 2022

Iz Bovškega se nam je včeraj zvečer oglasil naš sodelavec Peter Domevšček, vodja projekta Iz drobnice, ki je te dni dodobra vpet v izvajanje tako imenovanih mehkih vsebin projekta Iz drobnice. Gre za projekt, kjer si projektni partnerji na čelu z vodilno LAS Dolina Soče (Posoškim razvojnim centrom) prizadevajo, da bi izdelke iz drobnice približali širši in strokovni javnosti. »Poudarek namenjamo razvoju jedi iz kakovostnega mesa drobnice in sirotke, pri čemer osnove črpamo iz tradicije, hkrati pa jedi nadgrajujemo na trajnostne smernice v mislih imam predvsem zdravo prehranjevanje,« je povedal Domevšček.

Do sedaj so po njegovih besedah izvedli dva za udeležence brezplačna dogodka. »Prvega smo namenili predavanju o sirotki in skuti, ki sta po svojih lastnostih prava bisera. Ker pa o tem še vedno premalo vemo in posledično te izdelke čisto premalo uporabljamo, smo za začetek pripravili predavanje na to temo. Sledila je prva v nizu kuharskih delavnic, ki smo jih namenili prikazom in predstavitvam jedi iz mesa drobnice.« Na prvi tovrstni delavnici so udeleženci kuharske delavnice jedi iz drobnice pripravljali pod vodstvom priznanega kuharja iz naših logov Tomaža Sovdata. »Za prvi ‘pozdrav iz kuhinje’ smo pripravili prigrizek, sestavljen iz skutinega namaza in popečeno krompirjevo polento. Topli hod je bil pripravljen iz ovčjega raguja z rezanci, glavno jed pa je sestavljalo suho ovčje meso iz juhe s krompirjevo solato. Za sladico smo tokrat postregli sirotkin sladoled s sezonskim sadjem – na voljo smo imeli kaki – slaščici pa dodali še keks iz koruzne moke,« je iz Bovške Bunceve hiše poročal Domevšček.

Do konca aprila, ko se izteče prva faza projekta, se načrtujejo še štiri takšne delavnice za zainteresirano javnost, kjer se bo pod istim kuharskim mentorstvom nadaljevalo z zastavljenim delom. Jeseni prihodnje leto pa bodo po besedah vodje projekta z zaključeno skupino začeli s še bolj poglobljenim razvijanjem jedi iz sirotke in skute.  

Ko smo za konec Domevščka še vprašali, če je bil z udeležbo in delavnico zadovoljen, je ta odgovoril, da bo z aktivnostmi in učinkom projekta zadovoljen šele takrat, ko se bo miselnost v naših glavah spremenila. Želi si namreč, da se na obravnavanem območju zanimanje in potencialna potrošnja mesa iz drobnice povečata ter da se dvigne tudi povpraševanje po zdravju prijaznih jedi, med katere zagotovo sodita tudi sirotka in albuminska skuta.