Tatjana Šalej Faletič

Variantne rešitve za urejanje starega mestnega jedra Tolmina

Objavljeno: 24. 06. 2021

Na javni tribuni, ki je potekala pred letom dni, je arhitekt mag. Tomaž Krušec Tolmincem predstavil rezultate večmesečnih delavnic. Do njih je prišel v sodelovanju z ekipo strokovnjakov in lokalnega prebivalstva. V okviru projekta Oživljanje starega mestnega jedra Tolmina so iskali rešitve, kako urediti najstarejši del Tolmina. Z rešitvami so si ga želeli napraviti bolj privlačnega ne le za prebivalce, ampak tudi obiskovalce. Nosilka projekta je Občina Tolmin, projektni partner pa Posoški razvojni center.

A zgodba s tem še ni končana. Včeraj smo bili namreč priče novi ulični razstavi z naslovom Variantne rešitve za urejanje starega mestnega jedra Tolmina. Uradno odprtje se je odvilo v popoldanskem času, in sicer v sklopu dogodkov Tminskega poletja. Tako si lahko poslej na zunanjih panojih ob tolminski tržnici ogledamo celovit koncept zamisli arhitektov o urejanju tega najstarejšega dela Tolmina. Po uvodnem nagovoru župana Občine Tolmin Uroša Brežana je možne rešitve za urejanje starega mestnega jedra zbranim predstavil Krušec, ki je že lani skupaj s sodelavci izdelal tudi zajeten istoimenski dokument, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Po razstavi so se obiskovalci razstave nato preselili še v Tornijevo dvorano. Tu je organizator, Občina Tolmin, naredila korak naprej in v družbi arhitekta Roka Klanjščka še konkretneje predstavila ureditev tega dela Tolmina v prihodnje.

Projekt Oživljanje starega mestnega jedra Tolmina je bil pridobljen na javnem pozivu LAS Dolina Soče. Predvidoma se bo zaključil sredi oktobra letos, sofinancirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Foto: Tatjana Šalej Faletič