Tatjana Šalej Faletič

Stekla prva akcija vzpostavitve skupnostnega sonaravnega učnega vrta Na Logu

Objavljeno: 10. 05. 2023

Včeraj je Na Logu v Tolminu stekla prva celodnevna akcija vzpostavitve skupnostnega sonaravnega učnega vrta, v sklopu katere se je uredilo in delno zasadilo dve gredi brez prekopavanja z urejenim naravnim sistemom za zadrževanje vlage v zemlji.

V želji po preobrazbi travnatega pobočja v učni vrtni poligon sta organizatorka in koordinatorka Patricija Rejec iz Posoškega razvojnega centra ter mentorica ddr. Ana Vovk motiki v zemljo zasadili že tekom dopoldneva. Pri tem jima je na pomoč priskočila tudi skupinica zanesenjakov iz domačih logov, katerim se je pridružilo tudi nekaj udeležencev iz Borovnice in Ljubljane, kasneje pa še iz Nove Gorice ter Kopra. Ti so s skupnimi močmi do popoldneva, ko se je tudi uradno začela prva izkustvena delavnica z naslovom Kako zadržati vodo v zemlji, teren pripravili do te faze, da je lahko mentorica udeležencem popoldanskega dela v živo predstavila način izdelave omenjenih gred.

Še pred tem je ddr. Vovkova poskrbela za pridobitev osnovnega teoretičnega znanja. V okviru enournega predavanja v nabito polni sejni sobi Občine Tolmin je zbranim predstavila naravne sisteme in tehnike zadrževanja vode v zemlji. Skupaj z udeleženci delavnice se je nato odpravila nazaj na Log, kjer so nadaljevali z akcijo vzpostavljanja gred.


Ob tej priložnosti se koordinatorka Patricija Rejec iskreno zahvaljuje vsem udeležencem, ki so priskočili na pomoč pri delu na terenu, kot tudi tistim, ki so poklonili sadike zelišč, začimbnic in zelenjadnic. Hkrati pa Rejčeva zainteresirano javnost že vabi tudi na nadaljevanje izkustvene delavnice Kako zadržati vodo v zemlji – 2. del, ki bo potekala v soboto, 20. maja, med 10. in 17. uro prav tako na na Skupnostnem učnem vrtu Na Logu v Tolminu. »Takrat nas bo ddr. Ana Volk, ki v Mednarodnem centru za samooskrbo Dole že več kot deset let izvaja samooskrbne dejavnosti, ponovno popeljala v svet izdelave in oblikovanja gred brez prekopavanja, več pa bomo izvedeli tudi o kompostiranja gnoja ter ustreznih zasaditvah. Z nami pa bodo tudi članice Biodinamičnega društva Ajda Posočje, ki bodo poskrbele za prikaz zasaditve zelišč, ki se v biodinamiki uporabljajo za pripravo kompostnega preparata,« je še pojasnila Patricija Rejec.


Skupnostni sonaravni učni vrt postopoma nastaja v sklopu projekta sodelovanja »Vzpostavitev pogojev za EKO regijo BO JA«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz EKSRP. In prav za namen te projektne aktivnosti je Občina Tolmin vodilnemu partnerju lokalni akcijski skupini LAS Dolina Soče, ki deluje pod okriljem Posoškega razvojnega centra, odstopila zemljišče Na Logu. Tu se namerava do zaključka projekta med drugim urediti tudi šolski učni vrt.

Foto: P. R., N. K. Š., M. K.

Skip to content