S hortikulturno terapijo do rajskega vrtička

Tatjana Šalej Faletič
Objavljeno: 23. 07. 2021

Po tem, ko je Varstveno delovni center (VDC) Tolmin prek poziva LAS Dolina Soče pridobil projekt Vrtiček in hortikulturna terapija, je iz nekoč povsem nefunkcionalnega zemljišča ob stavbi VDC nastal pravi mali vrtičarski raj. Za hortikulturno terapijo, izobraževanje in druženje urejen prostor je danes dostopen vsem – tudi gibalno in senzorno oviranim osebam. Na račun novih visokih gred in klopi z mizami se lahko prav vsi uporabniki VDC vključijo v ta terapevtski program.

Kot je pojasnila koordinatorka projekta Aleksandra Božič, hortikulturna terapija po eni strani vključuje urejanje vrtov in gojenje rastlin z namenom ohranjanja duševnega ter telesnega zdravja, po drugi pa tudi druženje. Gre za odlično kombinacijo gibalnih vaj in zaznavanja okolice (vonj, otip). Ob tem pa udeleženci ob pomoči zaposlenih zainteresiranim nudijo tudi voden ogled vrta z izobraževalnimi vsebinami (razlago hortikulturne terapije, uporabnostjo rastlin, predelavo in kulinariko …). Z vsem naštetim pridobivajo spretnosti, ki jim lahko prenašajo tudi v druga okolja.

Ob koncu projekta so pripravili tudi posnetek , s katerim nas popeljejo v čas, ko so v svoj vrt prvič zakopali lopato pa vse do danes, ko že žanjejo sadove dela svojih pridnih rok. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in EU iz EKSRP.

Za ogled več fotografij, klikni TUKAJ.

Foto: Tatjana Šalej Faletič (arhiv PRC)