Tatjana Šalej Faletič

Ribiški praznik v Kanalu

Objavljeno: 06. 07. 2021

Turistično društvo Kanal ob Soči in Občina Kanal ob Soči sta v nedeljo vabila v Kanal. Tu je na trgu potekal Ribiški praznik, ki se je, kot ribičem pritiče, začel z ribolovom. Na programu je bil namreč lov na klena. Ta sladkovodna riba, ki jo stroka pozna tudi pod imenom Leuciscus cephalus cephalus, prihaja iz družine krapovcev. V Sloveniji ga navadno najdemo v pasu postrvi, lipana, mrene in ploščiča. Sicer pa tudi to ribjo vrsto ogroža regulacija rečnih tokov, ki mu uničuje drstišča in organska onesnaženost vodotokov.
Na račun ulova v okviru ribiškega praznika so organizatorji podelili sedem priznanj, in sicer Francu Komacu za 1. mesto in hkrati za ulov najdaljšega klena, Milovanu Gregoriču za 2. mesto in Milenku Fikfaku za 3. mesto, ki je hkrati prejel tudi priznanje za najstarejšega udeleženega ribiča v tem ribolovu. Dva priznanja pa je prejela še Ela Krpan, in sicer za najribičko in hkrati tudi najmlajšega ribiča tega dne.

Po ribolovu, ki ga so ga svečani podelitvi priznanj in nagrad najuspešnejšim ribičem je sledilo družabno srečanje ob zvokih ansambla Ikebana. Obiskovalcem so bile na voljo tudi stojnice s hrano in pijačo ter drugo lokalno ponudbo. Gostje pa so si lahko ogledali tudi stalno razstavo na temo ribištva, ki je svoje mesto našla v kletnih prostorih gotske hiše.

Tako razstava, ki je bila uradno odprta aprila letos, kot dogodek sta bila pripravljena v sklopu projekta Promocija ribištva na Kanalskem (ProRibKA). Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Foto: Borut Jurca

Skip to content