Promocijski film Ribe – naravni zaklad doline Soče

Tatjana Šalej Faletič
Objavljeno: 08. 01. 2021

Dragi ljubitelji narave, vodnega življa in gurmani,

pred vami je šest in pol minutni dvojezični promocijski film z naslovom Riba – naravni zaklad doline Soče, v katerem glavne vloge pritičejo prav ribjemu življu naše doline. Avtor Blaž Močnik nam s snemalno ekipo, ki jo sestavljajo Andrej Rutar, Ciril Mlinar in Dryflystories, obenem predstavlja tudi posamezne ribogojce in gostince, ki svojo dejavnost opravljajo na območju lokalne akcijske skupine LAS Dolina Soče, se pravi na Bovškem, Kanalskem, Kobariškem in Tolminskem.

Kot boste lahko ugotovili, gre za pravcate vodne zaklade, ki se jih še vedno premalo zavedamo. S kakovostno vzrejo slovenskih rib na trgu se ne zagotavlja le prehranska varnost prebivalstva, ampak se zvišuje tudi konkurenčnost ribiškega sektorja in hkrati razvija visoka kulinarika. Pa kaj bi vam pravili! Saj poznate tisto: »Zdrava riba – zdrav kot riba. Konkurenčen ribič – zadovoljen potrošnik.«

Zato vsem skupaj želimo, da bi se dobra ter kakovostna slovenska riba večkrat znašla na naših krožnikih. Pri tem pa naj vam pomagajo kulinarični namigi za pripravo ribjih jedi, ki smo jih za vas pripravili v sodelovanju s priznanimi kuharskimi mojstri. Recepte najdete v dveh knjižicah, ki sta širši javnosti na voljo tudi v e-različici, in sicer na naši spletni strani (tukaj).

Film je nastal v okviru projekta »Ocenjevanje ribjih izdelkov«, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo in Republika Slovenija. Za vsebino je odgovoren LAS Dolina Soče, vodilni partner projekta. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.