Tatjana Šalej Faletič

Projekt “Iz drobnice” skrbi tudi za izmenjavo znanja

Objavljeno: 25. 04. 2023

Ste že kdaj pokusili »ta suho juho«, ali pa skutni namaz na hrustkih polente in fižola? Morda čompovo polento ali poštokljo z radičem in čemažem z belim močenjem? Še ne? Mi smo to priložnost že izkoristili in jo tudi ponudili udeležencem ekskurzije na Bovškem, ki je potekala minuli teden. V sklopu dejavnosti projekta sodelovanja med LAS »Iz drobnice« so nas namreč obiskali predstavniki LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline ter člani Ovčerejskega društva Raduha.

Ti so si v družbi Petra Domevščka, vodje projekta iz Posoškega razvojnega centra, ogledali nekaj primerov dobrih praks, ekskurzijo pa zaključili v Trenti z ogledom tamkajšnjega muzeja v Domu Trenta. Goste je predvsem zanimalo delovanje ovčerejskih ekoloških kmetij, kjer se odvija tradicionalna mlečna proizvodnja ovčjega mleka, albuminske skute in Bovškega sira, ki je na evropskem nivoju zaščiten z označbo geografskega porekla. V Čezsoči so udeleženci ekskurzije najprej spoznali Urbana Škanderja, lastnika Ekološke kmetije Škander, v Soči pa nato še del ekipe iz Ekološke kmetije Jelinčič z očetom Ivanom Jelinčičem na čelu, ki je s svojimi značilnimi privihanimi brki pravcata maskota tukajšnje kmetije. Ker se poleg ekološkega kmetovanja pri Jelinčičevih ukvarjajo tudi s turizmom in so zato gostov vajeni, so jim v pokušino pripravili tudi nekaj tradicionalnih jedi. Poleg Bovškega sira so lahko pokušali še njihov zeliščni in mehki sir, suho ovčje meso in za Bovško značilne čompe s skuto.

Zbrana druščina si je v središču Bovca ogledala tudi rokodelski atelje Društva Od ovce do izdelka, v katerega so včlanjene domačinke, ki tu izdelujejo in prodajajo svoje rokodelske izdelke, narejene pretežno iz volne ter lesa. Te so gostom postregle s tradicionalno sladico bovškimi krafi – štruklji, polnjenimi s suhimi hruškami (tepkami). V Logu pod Mangartom so obiskali še kuharskega mojstra Tomaža Sovdata, s katerim je LAS Dolina Soče v preteklosti že večkrat sodelovala – med drugim pri pripravi različnih kuharskih delavnic in tudi pri nastanku knjižic receptov Jedi iz doline Soče in Jedi iz postrvi. Ta je gostom pripravil pokušino zgoraj omenjenih tradicionalnih jedi s pridihom sodobnosti. Za sladico pa jim je pripravil še sladoled s suhega sadja iz sirotke.

Dolino Soče so gostje zapustili pod vtisom okusov in številnih novih spoznanj. Ob tem so se strinjali, da se mlečna ovčerejska proizvodnja v veliko stvareh razlikuje od mesne proizvodnje, ki je značilna za njihove kraje.

Ekskurzija je, kot že rečeno uvodoma, sodila med dejavnosti projekta Iz drobnice, v katerega so poleg vodilnega partnerja LAS Dolina Soče združeni še partnerski LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Loškega pogorja, LAS Dolenjske in Bele krajine ter LAS Regionalkooperation Unterkärnten iz južne Avstrije.