Tatjana Šalej Faletič

Prikazi rezí sadnega drevja

Objavljeno: 22. 03. 2022

Vemo, da dolina Soče že iz časov pradavnine slovi po živinoreji in ribolovu. Sadjarstvo v teh krajih ni nikoli sodilo med paradne kmetijske panoge, čeravno se lahko danes tudi pri nas pohvalimo z nekaj sadjarskimi nasadi. Res pa je, da skorajda ni zasebne hiše ali domačije, kjer na dvorišču ali na bližnjem travniku na pomlad ne bi zacvetelo vsaj kakšno sadno drevo.

A tako, kot so se zaradi dandanašnjega življenjskega tempa že izgubile številne veščine naših prednikov, počasi v pozabo tone tudi znanje, vezano na vzdrževanje in ohranjanje starih drevesnih vrst, ki so se v preteklosti znale dobro prilagoditi tukajšnjim razmeram. Mnogo takšnih starih dreves so lastniki v želji po boljši rodnosti zamenjali z novimi sadikami. A kaj, ko se je nato marsikje izkazalo, da nova sadna drevesa ne obrodijo pričakovanih sadov ali celo huje – dobesedno podivjajo.

Zato pri sadjarstvu nujno potrebujemo kakovostne sadike in dobro pripravljena tla. Predvsem moramo poznati lastnosti posamezne drevesne vrste in ji po zasaditvi tudi nuditi ustrezno vzdrževanje.

V želji, da bi si prebivalci občin Bovec, Kobarid in Tolmin povrnili oziroma na novo pridobili vsaj nekaj osnov na tem področju, je Posoški razvojni center (PRC) v okviru dejavnosti, s katerimi se spodbuja razvoj podeželja, organiziral prvo od štirih delavnic z naslovom Prikazi rezí sadnega drevja.

Tako je ta ponedeljek v Podmelcu okoli 20 udeležencev z zanimanjem prisluhnilo ing. agronomije Petru Domevščku iz PRC, ki je z njimi delil nasvete in znanja s področja sadjarstva. Večurna brezplačna delavnica na terenu je uvodoma ponudila nekaj osnov teoretičnega znanja, kateremu je pri domačinu Davorinu Kovačiču sledil praktični prikaz rezí.

Kdor je omenjeno delavnico zamudil, se lahko udeleži še eno izmed preostalih treh, ki se bodo zvrstile še v/na:
• Idrskem: 28. marca 2022 ob 16. uri (zbor pri vaški mlekarni),
• Bovcu: 29. marca 2022 ob 16. uri (zbor pri Bunčevi oziroma Podeželski hiši) in
• Ponikvah: 8. aprila 2022 ob 17. uri (zbor pri gasilskem domu).

Za dodatne informacije in predhodne prijave pokličite Petra Domevščka na Posoški razvojni center: 031-409-012.

Vabljeni!

Vabilo najdete TUKAJ.