admin

PODELJENA PRIZNANJA RIBJIM IZDELKOM

Objavljeno: 09. 10. 2019

LAS Dolina Soče skupaj z lokalnima akcijskima skupinama LAS Posavje in LAS Gorenjska košarica izvaja projekt sodelovanja Ocenjevanje ribjih izdelkov, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Namen projekta je vzpostaviti sistem kakovosti ribjih izdelkov, proizvedenih v Sloveniji. Zato smo v sklopu projekta izvedli senzorično ocenjevanje ribjih izdelkov, ki je potekalo 26. septembra 2019 na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.  Ocenjevalna komisija, na čelu z avstrijskim strokovnjakom dr. Siegfriedom Wagnerjem, je ocenjevala vzorce ribjih izdelkov, ki so jih ribogojci in predelovalci rib iz območij vseh treh LAS-ov oddali na senzorično analizo.

 

Ocenjevanje ribjih izdelkov je bilo v Sloveniji tokrat prvič izvedeno. Glavni cilj je ribogojcem po objektivnih merilih omogočiti primerjavo in hkrati povečati zavedanje o kakovosti slovenskih rib in ribjih izdelkov pri potrošniku.

 

Rezultate 1. slovenskega senzoričnega ocenjevanja ribjih izdelkov smo objavili na dogodku Podeželje v mestu, ki je potekalo 5. oktobra 2019 na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Izmed dvajsetih nagrajenih ribjih izdelkov, jih šest prihaja iz območja LAS Dolina Soče. Ribogojnica LIBO d.o.o. je prejela zlato priznanje za mariniran file rdeče postrvi z aromo dima ter srebrno priznanje za kuhano postrv v oljčnem olju, ribogojnica Faronika d.o.o. tri srebrna priznanja za namaz iz dimljene postrvi, dimljen file šarenke in dimljeno šarenko, Barbara Podpečan Jesenšek s.p. pa bronasto priznanje za posoško postrv v oljčnem olju. Iskrene čestitke!

 

Na prireditvi Podeželje v mestu so obiskovalci lahko okusili nekatere izmed nagrajenih izdelkov ter jedi, izdelane iz domačih, slovenskih rib in se sami prepričali o njihovi kakovosti.

 

Skip to content