Tatjana Šalej Faletič

Podarimo jim rože!

Objavljeno: 20. 05. 2021

Pred štirimi leti je Sloveniji na pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) uspelo pritegniti pozornost svetovne javnosti na račun seznanjanja s pomembnostjo obstoja čebel na našem planetu. Predlog, da bi enkrat letno obeleževali Svetovni dan čebel (“World Bee Day”), so soglasno podprle vse članice OZN. Od takrat dalje 20. maja (na dan, ko se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša), tako čebelam, kot čmrljem in drugim opraševalcem, ki nam pomagajo zagotavljati hrano in ohranjati zdravo okolje ter biotsko raznovrstnost, posvečamo več pozornosti.

Ob tej priložnosti je Boštjan Noč, predsednik ČZS, dejal, da “letos še bolj velja, da čebele brez čebelarjev enostavno ne bi preživele. Zato ob letošnjem 20. maju čebelarski pozdrav NAJ MEDI dopolnjujemo z gasilskim pozdravom NA POMOČ. In sicer 2x NA POMOČ.
1. NA POMOČ čebelam! Za to bomo poskrbeli čebelarji z oskrbo čebel
2. NA POMOČ čebelarjem!”

Na pomoč čebelam pa smo na Svetovni dan čebel priskočili tudi na LAS Dolina Soče, ki si prav tako po svojih močeh prizadevamo pomagati tem izjemno pomembnim in koristnim žuželkam. Danes na primer s tem poučnim prispevkom, v preteklosti pa tudi tako, da z veseljem podpiramo vsakršne tovrstno naravnane projekte. Tako se je na primer v sklopu projekta Jej lokalno v Tolminu nastal čisto novi učni čebelnjak. Zanj gre zahvala prijavitelju projekta Posoškemu razvojnemu centru in ostalim projektnim partnerjem (Društvu Samooskrba Kobarid in OŠ Bovec s Čebelarskim društvom Tolmin na čelu).

In kako lahko čebelam in ostalim opraševalcem pomagamo posamično? Zagotovo tako, da jim podarimo rože – namig o tem, kakšnega cvetja se bodo najbolj razveselile, najdete na priloženi sliki, ki smo si jo izposodili na FB strani Zelišča Salvia.

Naj medi!

Skip to content