Tatjana Šalej Faletič

Odkritje pomenljivega dela Solčavskega

Objavljeno: 30. 05. 2024

Odkritje pomenljivega dela Solčavskega

LAS Dolina Soče je izvedla strokovno ekskurzija za rejce drobnice in člane LAS na območju LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Ekskurzijo je za nas organiziral Center Rinka Solčava, kar je omogočil poglobljen vpogled v različne vidike kmetijstva in kulturno dediščine tega območja.

Kmetija Matk: Okusno uvodno doživetje

Ekskurzijo smo začeli na Kmetiji Matk v Matkovem kotu. Tu smo imeli priložnost ogledati si kmetijo, kjer smo spoznali njihov način dela in pridelavo mlečnih izdelkov. Posebej nas je navdušil sladoled z različnimi okusi iz kozjega mleka, ki ga je bilo resnično vredno poskusiti. Kmetija Matk je znana po svojem inovativnem pristopu in kakovostnih izdelkih, kar smo lahko okusili tudi sami.

Pastirčkove zgodbe

Na poti do Centra Rinke smo prisluhnili pastirčku Jerneju, ki nas je animiral z zgodbicami o Solčavskem. Jernejev pripovedovalski talent je dodal poseben čar našemu potovanju, saj smo se skozi njegove zgodbe povezali z zgodovino in tradicijo tega čudovitega kraja.

Center Rinka in Butik BICKA: Spoznanje domače umetnosti

V centru Rinke smo si ogledali stalno razstavo “Solčavsko – naš dom v naročju Solčavskega”, ki ponuja vpogled v življenje in delo prebivalcev Solčavskega. Poleg tega smo obiskali butik BICKA v Solčavi, kjer smo si ogledali polsteno volno in njihove izdelke. Butik BICKA je pomemben primer, kako lahko lokalni izdelki postanejo pomemben del turistične ponudbe in prispevajo k ohranjanju tradicionalnih obrti.

Okusno kosilo na kmetiji Logar in zaključek na Ljubnem ob Savinji

Za okusno kosilo iz jedi iz drobnice je poskrbela Turistična kmetija Loger, kjer smo uživali v lokalnih dobrotah. Ekskurzijo smo zaključili z obiskom interaktivnega muzeja flosarstva ter cvetnonedeljskih butaric na Ljubnem ob Savinji, ki je nastal s sredstvi LEADER v okviru projekta sodelovanja z naslovom Interaktivni turizem za vse. Muzej je čudovit primer ohranjanja kulturne dediščine in prikazuje pomembnost flosarstva za ta del Slovenije.

Zaključna misel

Ekskurzija je bila bogata z izkušnjami in znanjem, ki so ga udeleženci pridobili o dobrih praksah kmetovanja, kulturni dediščini in lokalnih obrteh. Takšni dogodki so ključnega pomena za povezovanje in izmenjavo znanj med različnimi območji, kar prispeva k trajnostnemu razvoju in ohranjanju lokalne identitete.

 

Ogled dobre prakse je potekal v okviru projekta »Iz drobnice«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Partnerji v projektu so: LAS Dolenjska in Bela krajina, LAS Doline Soče, LAS Loško pogorje, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline in LAG Regional cooperation of lower Carinthia Avstrija. Ogled muzeja flosarstva pa smo si ogledali znotraj podukrepa 19.4. – delovanje LAS.

Skip to content