Tatjana Šalej Faletič

»Kar smo združili v znamko Iz Doline Soče, je preverjeno vrhunsko, lokalno in sonaravno«

Objavljeno: 03. 06. 2022

Ob zaključku projekta RIBAsador sta projektna partnerja Turizem Dolina Soče in Posoški razvojni center zadnji majski dan v Kinogledališču Tolmin poskrbela za predstavitev prvih prejemnikov certifikata kakovosti Iz Doline Soče. Ta dan je skoraj 40 različnih ponudnikov in več kot 110 produktov tudi uradno prejelo certifikat kolektivne blagovne znamke (KBZ) Iz Doline Soče. Te sta v sklopu strokovne konference slavnostno podelila doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec in dr. Janez Bogataj, ki sta ob tej priložnosti predstavila KBZ Slovenije po modelu Izvorno slovensko.

Kot je med predstavitvijo pojasnila Tjaša Bizjak, koordinatorka projekta RIBAsador, v sklopu katerega je nova blagovna znamka tudi zaživela, certifikat predstavlja oznako lokalnega geografskega izvora in visoko kakovost izdelkov in storitev. Po njenih besedah so si sodelujoči v projektu prizadevali za visoko in celovito usklajeno kakovost tako gastronomske, kot tudi ostale ponudbe v destinaciji Dolina Soče. »Kar smo združili v znamko Iz Doline Soče, je preverjeno vrhunsko, lokalno in sonaravno. Za tem stojijo domačini, ki so zvesti naravi, tradiciji, predvsem pa sebi,« je še dejala.

Certifikate Iz Doline Soče je tako prejelo:

  • 8 rokodelcev, ki skupaj ponujajo 17 certificiranih izdelkov (od lesenih izdelkov, med katerimi najdemo počivalnike, pladnje, stojalo do različnih polstenih, kvačkanih in keramičnih izdelkov ter šatulj);
  • 16 ponudnikov pridelkov in živilskih izdelkov, ki se lahko skupno pohvalijo s kar 51 certificiranih kulinaričnih izdelkov (od različnih ribjih in mlečnih izdelkov, mesnin, medu, poljščin, začimb, sirupov do žganih pijač in vloženih gob);
  • 14 gostincev, ki lahko pripravijo in ponudijo 42 različnih s certifikatom kakovosti podprtih jedi in pijač, postreženih na gastronomski način.

Razglasili pa so tudi dva ambasadorja kolektivne blagovne znamke Iz Doline Soče, in sicer Hišo okusov in Hišo gastronomije.

Sicer pa je KBZ Iz Doline Soče plod projekta RIBAsador, za katerega je bilo iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo odobrenih več kot 72.000 evrov nepovratnih sredstev, zaprošen delež sofinanciranja pa je znašal 85 odstotkov.

Domačini in obiskovalci so lahko ta dan spoznali in okusili delček vrhunske ponudbe, ki jo ponuja destinacija Dolina Soče. Kdo vse se skriva za omenjeno certificirano ponudbo, s katero se zagotavlja najvišja kakovost izdelkov in storitev destinacije Dolina Soče, pa lahko preverite na spletni strani tukaj.

Foto: Tatjana Šalej Faletič in Žiga Koren (arhiv Turizma Dolina Soče)

Skip to content