admin

Kako na peti italijanskega škornja spodbujajo celostno urejanje vasi

Objavljeno: 09. 11. 2018

Italija (Apulia) – Društvo za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) je v sodelovanju z Mrežo za podeželje (MKGP) 42 udeležencem med 22. in 26. oktobrom omogočilo udeležbo na strokovni ekskurziji. Ta je potekala na južnem delu pete italijanskega škornja, in sicer v provinci Lecce. Gre za območje, ki ga pokriva Lokalna akcijska skupina (LAS) Capo Santa Maria di Leuca. Predstavniki sedemnajstih slovenskih LAS, pa tudi drugih institucij ter organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja, smo spoznali tamkajšnje projekte in model spodbujanja celostnega urejanja vasi.

Prvi dan smo se odpravili na sedež omenjene LAS, ki od leta 1992 deluje v mestu Tricase, program LEADER pa izvaja že četrto zaporedno programsko obdobje. Tukajšnje razvojne projekte so nam predstavili predstavniki LAS Capo Santa Maria di Leuca: predsednik rag. Rinaldo Rizzo, direktor dr. Giosuè Olla Atzeni in vodja Antonazzo Marurizio. S projekti, kot so: • razpršeni hotel, • model celostnega urejanja vasi, • natečaj za najlepšo vas, • kmečki in religiozni turizem ter • kulturne in socialne dejavnosti, so po njihovih besedah spodbujali razvoj območja, ki je nekoliko bolj oddaljeno od same obale. Na ta način so razširili ponudbo, podaljšali turistično sezono in zagotovili homogenejši razvoj območja.

V popoldanskem času je v istem kraju sledil ogled keramične delavnice Arte Ceramica Branca, nato pa smo se odpravili v Specchio, kjer smo si pri obrtniku Adolfu Cazzatu ogledali tradicionalno izdelavo pletenih izdelkov iz kokosove vrvi (filtre, košare, predpražnike …), ki tu poteka že od leta 1890. Dan smo zaključili ob obmorskem mestecu Torre San Giovanni pri Emanuelu De Gaetaniju, in sicer z ogledom proizvodnje ter pokušino priznanih likerjev blagovne znamke Essentiae.

Drugi dan je sledil ogled štirih turističnih kmetij: • Gianferrante Agritourism Farm v Ugentu, • Terra di Leuca Farmhouse v Ruggianu di Salve, • Serine Farmhouse v Castrignanu del Capo in • Sante Le Muse Tourist Farm v mestu Salve. Popoldanski čas pa je bil rezerviran za predstavitev Programa razvoja podeželja v Italiji ter razdelitev območij. Več o tem nam je povedal predstavnik Sveta za kmetijske raziskave in agrarno ekonomiko Giuseppe Gargano, medtem ko je dr. agr. Cosimo R. Sallustio, iz Oddelka za kmetijstvo, razvoj podeželja in okolje na tamkajšnjem kmetijskem ministrstvu, predstavil regionalni program razvoja podeželja v novem programskem obdobju na območju Puglie, pri čemer se je osredotočil na Ukrep 19, ki govori o podpori za lokalni LEADER razvoj. V imenu slovenskih predstavnikov je gostitelje pozdravil podpredsednik DRSP Goran Šoster in jim pojasnil našo nacionalno vladno strukturo na področju razvoja podeželja in slovenski način razdelitve območij za izvajanje ukrepa LEADER. Ob tej priložnosti se je tudi on dotakni izvajanja Ukrepa 19 pri nas in predstavil ključne projekte.

Naslednji dan smo se udeleženci ekskurzije sprehodili po starodavnih naseljih, med katerimi še posebej izstopata Specchia in Presicce, ki je od leta 2013 tudi del združenja najlepših italijanskih vasi. Sledil je obisk Alessana, kjer smo si ogledali turistično informacijski center, migracijski laboratorij in obnovljene apartmaje, ki so vključeni v mrežo razpršenih hotelov ter so bili sofinancirani iz sredstev LEADER. Zadnji dan smo v Ugentu obiskali še leta 2009 obnovljen arheološki muzej. Tu so na ogled modeli starodavnega mesta, srednjeveško lončarsko posodje, grobne najdbe in kamnita grobnica bojevnika. V središču pozornosti pa je tudi kopija bronastega kipa Zeusa, ki velja za mojstrovino iz časa Velike Grčije*.

Italijanski predstavniki so v sklopu ekskurzije izrazili tudi željo po sodelovanju – predvsem na področju turizma in kulture. Med drugim so spomnili na možnosti, ki jih za skupne projekte ponujata tako program Interreg VA Italija – Slovenija kot program ADRION. Z namenom priprave skupnih projektov sodelovanja so predlagali bilateralna srečanja, ki so se, kot so zatrdili gostitelji, pri njihovi pripravi projektov s francoskimi LASi dobro obnesla.

O našem obisku so poročali tudi lokalni mediji (https://bit.ly/2SqQiXS, https://bit.ly/2OZtPmP).

Več si lahko preberete v priloženem poročilu.

Meta Pajer

Opomba: * Velika Grčija (latinsko »Magna Graeciea«) – ime regije v antični južni Italiji in Siciliji, ki so ju od 8. st. pr. n. št. kolonizirali grški naseljenci. (vir: Wikipedia)

Skip to content