Dve novi knjižici o ribah s kuharskimi recepti

admin
Objavljeno: 06. 01. 2021

V okviru projekta Ocenjevanje ribjih izdelkov je lokalna akcijska skupina LAS Dolina Soče v preteklem letu pripravila dve zanimivi, predvsem pa uporabni knjižici …

Zdrav kot riba – Od ribogojnice do krožnika | priponka |
V prvem primeru gre za izobraževalno vsebino, s pomočjo katere spoznamo zgodovino sladkovodnega ribogojstva, hranilno vrednost rib, zakonske okvirje in tehnologijo gojenja postrvi, biokemijsko analizo ribjega mesa ter ocenjevanje ribjih izdelkov v preteklih dveh letih. V nadaljevanju spoznamo tudi ribogojnice z območja lokalnih akcijskih skupin LAS Dolina Soče, LAS Gorenjska košarica in LAS Posavje. Ob koncu pa nam knjižica postreže tudi s šestimi kulinaričnimi namigi oziroma recepti za pripravo ribjih jedi.

Jedi iz postrvi iz reke Soče in njenih pritokov | priponka |
V drugi knjižici pa so zbrani recepti, ki so jih pripravili kuharski mojstri in jih preizkusili na projektnih delavnicah. V uvodu lahko preberemo, zakaj je ribje meso v naši prehrani pomembno. V nadaljevanju pa najdemo vrsto receptov za pripravo predjedi, prilog, jedi na žlico in glavnih jedi iz postrvi. Na koncu sta priložena dva recepta za pripravo sladic, ki ju lahko postrežemo zraven.

Kot že rečeno, sta omenjeni knjižici nastali v okviru projekta Ocenjevanje ribjih izdelkov, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovoren LAS Dolina Soče. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.