admin

Delavnica o mehkem sirarstvu

Objavljeno: 01. 03. 2019

Prvi marčevski dan je prizanesel z napovedanim dežjem in s sončnimi žarki polepšal dogajanje na Kmetiji Gabršček na Kamnem, kjer je potekala za udeležence brezplačna delavnica z naslovom »Mehko sirarstvo in albuminska skuta«.

V sklopu tega je nekaj manj kot 15 udeležencev, ki so prišli iz okoliških krajev, pa tudi iz Trente, Čadrga, Idrijskih Krnic, Cerkljanskega vrha ter Krasa, spoznavalo tehnologijo izdelave mehkih sirov. To sta zbranim predstavila strokovnjaka za sire Mateja Kavčič Korenjak, vodja laboratorija za mleko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, in svetovalec za Slovenijo Jaspreet Sigh, sicer tehnolog italijanskega podjetja Sacco – Clerici. Na večurni delavnici izdelan mehak tip sira iz kravjega mleka se bo danes še malce namakal v slanici, nato pa bo na omenjeni kmetiji zorel približno štirinajst dni, ko bo nared za pokušino. Tako bodo lahko udeleženci še pred začetkom letošnje pomladi po lastni senzoričnosti ocenili današnji izdelek.

V drugem delu izobraževanja, ki je potekalo v okviru projekta Revitalizacija prostora in uma (REVITUM), pa so po besedah glavnega organizatorja Petra Domevščka iz Posoškega razvojnega centra udeleženci, ki so prišli od Trente do Krasa ter iz idrijsko-cerkljanskega konca, lahko spoznali, “kaj vse se lahko naredi iz primarne sirotke”.

Več o projektu REVITUM si lahko preberete tukaj.

Besedilo in foto: Tatjana Šalej Faletič

Skip to content