Da bosta kruh in polenta dišala kot nekoč …

admin
Objavljeno: 06. 05. 2020

Pa smo ga dočakali! Čisto pravi mlin za moko! Gre za še en rezultat v vrsti mnogih, ki so nastali v okviru projekta “Inovativni pristopi k trženju kmetijskih pridelkov in izdelkov na lokalnem trgu” (Jej lokalno), katerega vodilni partner je Posoški razvojni center (PRC). Slednji namreč skupaj s projektnim partnerjem Društvom samooskrba Kobarid sodeluje pri oživljanju poljedelstva oziroma spodbujanju pridelave žit za namen kolobarjenja kmetov v dolini Soče. Kmetom iz Zgornjega Posočja tako po novem za pridelavo lastne moke ne bo treba več prečkati drugih občinskih ali državnih meja, ampak si bodo lahko s pomočjo novega mlina na Tolminskem sami zmleli pridelano žito v moko ali zdrob.

Prijavitelji projekta Jej lokalno (med katerimi so tudi Čebelarsko društvo Tolmin, Društvo samooskrba Kobarid, Osnovna šola Bovec) seveda upajo, da bodo na tak način kmetje poslej bolj motivirani in se bodo lažje odločali za ponovno sejanje žit na našem območju. Ta so bila nekdaj za naše prednike tako zelo pomembna, a se je sčasoma nanje kar pozabilo.

Da pa bosta, kot pravi Peter Domevšček, koordinator projekta Jej lokalno, »kruh in polenta dišala kot nekoč«, vas PRC v sodelovanju s projektnimi partnerji vabi na predstavitev rokovanja z novim mlinom, ki bo v četrtek, 14. maja 2020, ob 11. uri. Slednja bo skladno z ukrepi COVID-19 in po obvezni predhodni najavi koordinatorju na telefonu: 031-409-012 potekala na kmetiji Gaberšček na Kamnem.

Predstavitev novega mlina za moko se bo izvedla v okviru projekta Jej lokalno. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 je Ministrstvo za kmetijstvo in prehrano.