admin

OGLED DOBRIH PRAKS DELOVANJA LAS NA PORTUGALSKEM

Objavljeno: 06. 10. 2017

Predstavniki slovenskih lokalnih akcijskih skupin smo se med 2. in 5. oktobrom na Portugalskem odpravili na strokovno ekskurzijo, ki je potekala v znamenju ogledov dobrih praks delovanja tamkajšnjih lokalnih akcijskih skupin (LAS). Prvi dan smo si slovenski gostje tik ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean ogledali Porto, drugo največje mesto v tej obmorski državi, ki slovi kot eno najstarejših evropskih središč na severu države. Leta 1996 je bil Porto razglašen za Unescovo svetovno dediščino. Znan je predvsem po svojem vinu – portovcu, številnih vinskih kleteh in pisanih stavbah, ki jih namesto pročelja krasijo keramične ploščice. Na ulici Vila nova de Gaia se nahaja 50 vinskih kleti, kjer je možno pokušati različne vrste tega zelo sladkega in močnega vina. Tukajšnje vino pa je tudi v preteklosti predstavljalo pomembno izvozno surovino, saj so z njim trgovali po vsem svetu; vse do danes so se ohranile stare lesene ladje in vinski sodi.

Naslednji dan smo predstavniki slovenskih LAS obiskali LAS Atacha, kjer je potekala Konferenca o možnostih in priložnostih sodelovanja slovenskih LASov s portugalskimi ter ogled primerov dobrih praks na njihovem območju. Eden izmed prejemnikov 287.000 evrov Leader sredstev je na primer José Carlos Faria Costa, ki je svojo kmetijo Casa Lata obogatil s štirinajstimi sobami in ustvaril tri nova delovna mesta. Lastna proizvodnja vin, degustacije, tradicionalne dejavnosti na kmetiji, nočitve, jedi pripravljene iz mreže lokalnih oskrbovalnih verig so privlačni turistični produkti te kmetije.

Tretji dan nas je gostil LAS Adrimag, ki pokriva območje Peneda-Gerês, edinega nacionalnega parka na Portugalskem. Za to območje so značilne naravne znamenitosti, podeželski turizem, kulturna dediščina in gastronomija, ki privablja vse več turistov. Primer dobre prakse tukaj je gorska vasica Trebilhadouro, ki je bila pred leti popolnoma zapuščena, danes pa je v polnem razcvetu. Tu so namreč obnovili enajst kmečkih, kamnitih hiš, katerim so za turistične namene spremenili namembnost; turistom tako ponujajo 29 sob. Občina Vale de Cambra in institucija za obnovo ter revitalizacijo dediščine omenjeni projekt še vedno podpirajo s promocijo in komunalno ureditvijo.

Zadnji dan smo nadaljevali z ogledi dobrih praks v Geoparku Aruoca, kateremu so namenili 291.000 evrov Leader sredstev. Tu gre za edinstveni geološki fenomen, ki so ga poimenovali »Stone that gives birth«. Gre za mineral, ki se pod določenim delovanjem erozije in vremenskimi vplivi izloči iz kamenja. Zaradi edinstvenega pojava so na tem območju vzpostavili informacijsko točko v hiši Pedras Parideiras, kjer imajo pokrito razstavo, trgovino z lokalnimi izdelki in prostor, v katerem predvajajo 3D film z naslovom Geološki zaklad. Omenjena naložba jim je prinesla dve novi delovni mesti.

Zadnja izmed predstavljenih primerov dobrih praks je osem kilometrov dolga peš pot ob reki Paiva. Lesena konstrukcija v obliki stopnic nas je popeljala skozi biologijo, geologijo in arheologijo, ki ostane v srcu, duši in v mislih vsakega ljubitelja narave.

Portugalsko smo zapustili z lepimi spomini obarvanih v luči narave, turizma, gastronomije in obilico ogledov dobrih praks, ki nam bodo velik navdih pri pripravi naših projektnih idej.

 

Besedilo in foto: Greta Černilogar, vodja sektorja podeželja na Posoškem razvojnem centru

—————————

Primere dobrih praks si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

Port Wine Cellars: www.cavesvinhodoporto.com
The territory of ATAHCA LAG: www.atahca.pt
Rural Tourism / Wine tourism Casa Lata:  www.casalata.com
LAG ADRIMAG: www.adrimag.com.pt
The Arouca Geopark: http://aroucageopark.pt/en/; http://aroucageopark.pt/en/explore/what-visit/museums-and-interpretive-units/casa-daspedras-
Parideiras-interpretative-center: http://aroucageopark.pt/en/explore/what-visit/museums-and-interpretive-units/casa-das-pedras-parideiras-interpretative-center/
The Trebilhadouro Village: www.aldeiasportugal.pt/sobre/88/#.WVwa6GxK02w
The Passadiços do Paiva:  www.passadicosdopaiva.pt/en