Tatjana Šalej Faletič

Zavestna ustvarjalnica žive kuhinje

Objavljeno: 27. 09. 2022

Minuli konec tedna smo na Posoškem razvojnem centruLAS Dolina Soče kulinarično obarvali z izkustveno delavnico na temo Zavestna ustvarjalnica žive kuhinje s hranljivimi, lokalnimi sestavinami. Ta je potekala v petek, 23. septembra, in v soboto, 24. septembra, v kobariški Zeleni (Pepčevi) hiši.

V uvodnem delu delavnice je vodja projekta Vzpostavitev pogojev za EKO regijo BO JA Greta Černilogar iz Posoškega razvojnega centra predstavila projektne dejavnosti in udeležence povabila k sodelovanju. “Ta projekt sodelovanja nas povezuje, dela ustvarjalne in nas polni z navdihi. Z njim postavljamo temelje za ekološko regijo, ki bo delovala na Biosfernem območju Julijske Alpe, zato ji tudi rečemo EKO regija BO JA,” je pojasnila vodja projekta.

Sledil je teoretični del, v katerem so udeleženci pod vodstvom Alexandre Pi Bachel:
• spoznavali svoje notranje svetove;
• odkrivali štiri stebre zavestnega jedca;
• preverili, kakšni jedci so na običajen dan;
• primerjali živo hrano z neživo;
• se spraševali, zakaj ljudje varčujemo na hrani;
• preverili lastno organiziranost;
• spregovorili o pomembnosti izbire kakovostne hrane …

V praktičnem delu si je nato 16 navdušenih udeležencev razdelilo vloge in se lotilo priprave okusnih novih jedi. Te so pripravili iz izključno ekološko pridelanih sestavin. S skupnimi močmi so tako nastali krekerji, namaz iz maslenega fižola, aromatična juha iz leče in »Sašine trufle na hitro«.

Kot smo lahko razbrali iz anonimnih evalvacijskih listov, so bili udeleženci nad dvodnevno izkustveno delavnico naravnost navdušeni. Med drugim so ob koncu delavnice na svoje liste zapisali:
»Odlična organizacija in visok nivo strokovnosti – hvala za vse!«
»Zelo zadovoljni in si želimo še več delavnic na to temo.«
• »Hvala za vso energijo in znanje.«
»Odlično vzdušje in pestra vsebina.«
»Super spodbuda za polno življenje.«
»Rada bi pohvalila izvajalko, progam, pripravo in organizacijo delavnice.«

Dvodnevna izkustvena delavnica je potekala v sklopu projekta sodelovanja Vzpostavitev pogojev za EKO regijo BO JA, katerega prijavitelj je LAS Dolina Soče (Posoški razvojni center). Ekološke sestavine je prispevala partnerica v projektu Viktorija Črv iz ekološke kmetije na Prapetnem Brdu. Sicer pa projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Skip to content